Skulpturvandring 09.06. 2024
"In Memory of the Forest" av Mikkel Wettre.
Mange kjenner nok til Wettre sin monumentale utsmykning "In Memory of the Forest" foran Rådhuset i Sandnes.
Nå er Wettre tilbake i byen, denne gang med utstillingen "Mneme" som er årets sommerutstilling i Sandnes kunstforening.
Vi er svært glade for å kunne presentere denne nyheten, og vi er også glade for at kunstneren blir med oss på den påfølgende skulpturvandringen i Sandnes!
Åpning av utstillingen: Søndag 9 juni kl. 14.
Skulpturvandringen starter kl. 15 fra Olav Kyrresgate. I løpet av turen til 16 utvalgte skulpturer i byen vil vi også gå forbi "In Memory of the Forest."
Alle er hjertelig velkomne! Ingen påmelding, og det er selvsagt gratis. Turen tar ca 30-45 minutter.
1. «Avsted» - Reinahardt Haverkamp (2001). Bevegelse fra vind & vann. Tusen-årsgave fra Næringslivet i Sandnes.
2. «Brevduen» - Hugo Frank Wathne (1970) i rustfritt stål, plassert ved Posthuset i Sandnes sentrum. I 2004 flyttet den med Posten til Forus og i 2020 til Vagle. Etter et spleiselag mellom Posten og Sandnes kommune har den nå landet mellom Ovalen og Ankeret i Havneparken.
3. «In Memory of the Forest» - Mikkel Wettre (2019), laget til åpningen av nye Sandnes Rådhus. Skulpturen er i patinert bronse og perforert i et enkelt geometrisk mønster. Formen er basert på steinalderens samleboller. Kanten er beregnet til å sitte på, noe nesten ingen «tør».
4. «Eurytmi» - Hugo Frank Wathne (1990) i betong. Plassert på Mauritz Kartevoldsplass i Indre Vågen. Eurytmi betyr en fullendt rytme eller bevegelse. Det er en nonfigurativ skulptur tilknyttet vann/lys (fontene) som symboliserer vekst og bevegelse. Hjulet i bassenget som skulpturen stiger opp av, symboliserer drivkrefter og vannet driver hjulet.
5. «Gutten med hjulet» - Ottar Espeland (1964). Bronseskulptur på granittsokkel med portrettrelieffer av Jacob, Jonas og Lars Øglænd. Hedersmonoment til grunnleggerne av Øglændkonsernet i 3 generasjoner og deres innsats for Sandnes.
6. «Tankedelere» - Marit Benthe Norheim (1993). Symboliserer kommunikasjon og møter under reiser.
7. «Cerebellum» - Christian Sunde (2017). Cerebellum betyr lillehjernen. 7 lysskulpturer i blandings-teknikk. Bevegelse fra gående fanges opp i gitte soner av sensorer og gjør at lysfarge veksler mellom rødt og hvitt.
8. «Kontur» - Cathrine Maske (2017). 12 samlinger av glasskulpturer støpt ned i i gatedekket i Langgate. En del av kunstprosjektet SPOR knyttet til oppgradering av gatedekket i Langgata i 2015-2017.
9. «Kumlokk» - Turi Gramstad Oliver (2017). Mange steder i Sandnes. Støpejern basert på Turis tegning med inspirasjon av hennes eget indre herbarium.
10. «Urfisken» - Kristian Blystad (1985). Skulpturen er hugget i blå labrador granitt og plassert på en lav sokkel. Den ble anskaffet som utsmykking av byens gågate, Langgata, i anledning byens 125 års-jubileum i 1985. Det er en abstrahert hvalform og er 250 cm lang. «Barnas favoritt»
11. Øglændparken:
a. «Gutter som hopper bukk» - Astrid Dahlsveen (1985).
b. «Bamse» - Stinius Fredriksen (1954).
De er modellert og støpt i bronse. Figurene er plassert på lav sokkel og inviterer barn til lek. Skulpturene ble innkjøpt som prydskulpturer, som utsmykking av Øglændsparken og knyttet til barnas lekeareal.
12. «Frihetsmonumentet» - Ståle Kyllingstad (1947). Frihetsmonument og krigsminnesmerke reist etter krigen 1940 -1945, til minne om de falne. Sokkelsteinen består av 4 kvadratiske felt der de falnes navn er hogget/sandblåst inn. Symboliserer kjempende menn med det norske flagg og kvinner med barn samlet i en gruppe.
13. Munner som snakker, kommunikasjon Står ved inngangspartiet til tidligere Sandnes Tekniske Telehus ( i dag i privat eie). 4 søyler i tre (gjenbruk av gamle telefonstolper), hvorav en med jonisk kapitel i stein (marmor), to formet som menneskehoder i toppen.
14. «Jente med due» - Gunnar Olav Fin Eriksen (1960). Skulpturen er modellert og støpt i bronse. Den er plassert på lav steinsokkel. Skulpturen er en gave til utsmykking av «Sykehusparken».
15. «Fragmenter av Silkeveien» - Nils Thomas Økland. En del av kunstprosjektet SPOR knyttet til oppgradering av gatedekket i Langgata i 2015-2017.